buitenland

Israël komt opnieuw met tijdelijk staakt-het-vuren Gazastrook

Door Tom Reijner - 04 augustus 2014

Israël heeft een gevechtspauze voor de Gazastrook afgekondigd. Het Israëlische leger zal maandag in verschillende delen vanaf 10.00 uur ‘s ochtends (lokale tijd) gedurende zeven uur niet vechten.

Er wordt wel gereageerd als de militairen worden aangevallen, meldt het Israëlische ministerie van Defensie. Het tijdelijke bestand is bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat Palestijnen kunnen terugkeren naar huis. Hamas heeft al laten weten niets te zien in het eenzijdige bestand.

Tunnels

Maar de gevechtspauze geldt niet voor alle delen van de Gazastrook. In de stad Rafah zal worden doorgevochten. De bombardementen daar zijn gericht op het vernietigen van een van de laatste tunnels die door de terroristen van Hamas worden gebruikt om Israël binnen te komen.

In het zuidelijk gelegen Rafah werd zondag opnieuw een VN-school geraakt. Daarbij kwamen tien Palestijnen om het leven. VN-chef Ban Ki-moon noemde het bombardement een ‘morele schande en een misdaad’. Hamas gebruikt de scholen vaak als opslagplaats voor wapens en raketlanceerinstallaties.

Luchtalarm

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat zijn land net zo lang doorvecht totdat alle tunnels zijn vernietigd en Hamas niet meer in staat is om aanvallen uit te voeren.

De afgelopen weken heeft de terreurbeweging veel raketten op Israël afgevuurd. Ook maandagochtend klonk in steden als Ashkelon en Ashdod het luchtalarm. In totaal zijn bij het recent opgelaaide conflict tot dusver 1.800 Palestijnen en 64 Israëliërs om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.