buitenland

Israël trekt zich terug uit Gaza voor nieuw staakt-het-vuren

Door Shari Deira - 05 augustus 2014

Of het standhoudt, zal moeten blijken maar er is dinsdagochtend opnieuw een staakt-het-vuren ingegaan tussen Israël en Hamas. Het Israëlische leger zegt alle tunnels van Hamas te hebben vernietigd en grondtroepen worden teruggetrokken.

De overeengekomen wapenstilstand moet 72 uur duren. Vertegenwoordigingen van Israël en van de Palestijnen gaan in de Egyptische hoofdstad Caïro met elkaar in gesprek over een structurele oplossing.

Tunnels

Grondtroepen van Israël zullen zich herpositioneren in ‘defensieve posities buiten de Gazastrook’, zegt luitenant-kolonel Peter Lerner van de Israel Defense Forse.

Het vernietigen van de soms kilometerslange tunnels was een van de hoofddoelen van Operation Protective Edge. Israël zegt 32 tunnels te hebben opgespoord en opgeblazen voor het staakt-het-vuren om 7 uur Nederlandse tijd van start ging.

Met de tunnels kunnen terroristen van Hamas Israël eenvoudig binnenkomen. In een van de ondergrondse gangen vond het leger behalve raketten ook motoren, waarmee terroristen zich nog sneller in de tunnels kunnen verplaatsen.

Voorwaarden

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) heeft beide partijen opgeroepen zich te houden aan de voorwaarden van het bestand en zich in te zetten voor een langdurige overeenkomst in Caïro.

De Palestijnse vertegenwoordiging heeft een duidelijke wensenlijst. De delegatie wil dat de grenzen van Gaza opengaan, hulp van de VN voor de heropbouw van de Gazastrook, een vliegveld en een luchthaven, vrije beweging tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever en internationale garantie dat Israël Gaza niet meer aanvalt.

Israël eist op zijn beurt demilitarisatie van Hamas, iets waar de terreurbeweging niet mee wil instemmen. Ook wil Israël dat internationale donorgelden worden gebruikt voor de opbouw van de Gazastrook en niet rechtstreeks naar Hamas gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.