buitenland

Israël vergeldt raketten Hamas, onduidelijkheid over bestand

Door Tom Reijner - 13 augustus 2014

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opdracht gegeven de afgevuurde raketten door Hamas woensdagavond te vergelden. De luchtmacht heeft inmiddels doelen in de Gazastrook gebombardeerd.

Dat meldt het Israëlische leger, schrijft de Israelische krant Ha’aretz.

Het is nog altijd onduidelijk of de Palestijnen en de Israëliërs een verlenging van het staakt-het-vuren hebben afgesproken. De Palestijnse onderhandelaars lieten vanavond weten dat er dit keer een wapenstilstand van vijf dagen is bereikt. Maar de Israëlische regering heeft dit bericht niet bevestigd.

Meer troepen

Kort voordat het akkoord volgens de Palestijnen werd gesloten, zijn er vanuit Gaza zeker vijf raketten op Israël afgevuurd. De raketten hebben geen slachtoffers gemaakt of schade veroorzaakt, meldt de politie in Israël.

Een woordvoerder van Hamas ontkent dat er vanuit de Gazastrook raketten zijn afgeschoten. Tel Aviv had eerder op de avond al meer troepen naar de grens met Gaza gestuurd.

Ook zijn negen anti-raketinstallaties, die deel uitmaken van het efficiënte Iron Dome-luchtafweersysteem, geplaatst bij de grens met Gaza. Iron Dome zorgde ervoor dat, tijdens het hoogtepunt van het conflict tussen Israël en Hamas, de meeste projectielen onschadelijk werden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.