buitenland

Israël weet meer over lot ‘ontvoerde’ luitenant in Gaza

Door Tom Reijner - 03 augustus 2014

Uit onderzoek van het Israëlische leger blijkt dat de 23-jarige tweede luitenant, Hadar Goldin, tijdens de strijd tegen Hamas om het leven is gekomen. Vermoedelijk is hij in een hinderlaag van de terroristen gelopen.

Dat meldt een legerwoordvoerder op Twitter.

Plek

De onderzoekers baseren zich volgens Israëlische media op bewijs dat is achtergebleven op de plek waar de militair verdween. Dat gebeurde naar verluidt tijdens een hinderlaag door terroristen van Hamas. Hoe de militair om het leven is gekomen, is niet bekendgemaakt.

Israël beschuldigde aanvankelijk Hamas van het ontvoeren van de militair, maar de Palestijnse beweging zei niets te weten over het lot van de man. Hamas sloot evenwel niet uit dat de militair inderdaad was ontvoerd. Volgens de terroristische beweging is het mogelijk dat zowel de militair als de ontvoerders zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement.

Bestand

De vermeende ontvoering was de aanleiding voor het beëindigen van de wapenstilstand, die 72 uur zou moeten duren. Israël zegde al na enkele uren het bestand met Hamas op dat op die dag om 7.00 uur was ingegaan, en ondernam een grote zoekactie naar de luitenant. De Verenigde Staten noemden de aanval van Hamas een ‘barbaarse schending’ van de overeengekomen wapenstilstand.

Met de dood van de luitenant zijn er 66 Israëlische militairen omgekomen in het opgelaaide conflict tussen Hamas en Israël. Aan Palestijnse kant zijn er meer dan 1.700 doden gevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.