buitenland

Israël zegt bestand Gaza na paar uur al op

Door Anne-Marie Spermon - 01 augustus 2014

Het 72-urige staakt-het-vuren is na enkele uren al afgebroken door Israël. Sinds het begin van de wapenstilstand vanochtend werden toch raketten vanuit Gaza richting Israëlisch grondgebied afgevuurd en kwamen door Israëlische beschietingen rond de 40 Palestijnen om.

Israël heeft aan de Verenigde Naties (VN) en Amerika laten weten dat de wapenstilstand is mislukt, meldt een Israëlische functionaris aan de krant Haaretz. Iets meer dan twee uur na het ingaan van de wapenstilstand, die vanochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd startte, waarschuwde een luchtalarm in Israëlisch gebied grenzend aan de Gazastrook voor vijandige raketten.

Vlak daarna meldden Palestijnse bronnen dat het Israëlische leger het vuur had geopend op een groep Palestijnse burgers in het zuiden van Gaza.

Beschietingen

Ziekenhuizen meldden dat de beschietingen plaatshadden op een drukbezochte markt. Er zouden zeker 40 doden en meer dan tweehonderd gewonden zijn gevallen. Hamas claimt dat de slachtoffers hun huizen zouden hebben durven te verlaten vanwege het in werking zijnde staakt-het-vuren.

Israël zou hebben gereageerd op ‘ernstige schendingen’ van het bestand door Hamas. De raketten, volgens Israël afgevuurd vanuit Gaza, hebben geen slachtoffers gemaakt.

Onderhandelingen

De afgelopen nacht en vanochtend vroeg, vlak voor het ingaan van de wapenstilstand, kostten hevige gevechten nog aan zeventien Palestijnen het leven. Ook doodde een mortierinslag gisteren vijf Israëlische soldaten.

Met ingang van vanochtend zou het geweld in de Gaza voor minimaal drie dagen moeten stoppen. Tijdens het staakt-het-vuren proberen Israël en Hamas, via tussenpersoon Egypte, samen met de Verenigde Staten en de VN in de Egyptische hoofdstad Caïro onderhandelingen op te starten over een langdurig bestand.

Instemming

Israëlische grondtroepen mogen de komende drie dagen in de Gazastrook blijven en alle Palestijnse verzetsgroepen zouden met de humanitaire wapenstilstand hebben ingestemd. Eerdere korte bestanden werden verschillende keren onderbroken door nieuwe geweldsuitbarstingen.

Vijfentwintig dagen na de start van de gevechten zijn in totaal 61 Israëlische soldaten en 1.458 Palestijnen, onder wie veel burgers, zijn omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.