buitenland

‘Israëlische soldaat ontvoerd tijdens gevechten in tunnel Gaza’

Door Anne-Marie Spermon - 01 augustus 2014

De reden voor het opzeggen van de wapenstilstand in de Gazastrook zou de ontvoering zijn van een Israëlische soldaat. Hij zou slechts anderhalf uur na de start van het staakt-het-vuren zijn gekidnapt in een tunnel in het zuiden van Gaza.

Dat bevestigen bronnen binnen het Israëlische leger aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Verrast

Om 08.30 uur Nederlandse tijd zouden Israëlische troepen in een tunnel in de buurt van de stad Rafah zijn verrast door militanten van Hamas. Israël behield tijdens het staakt-het-vuren, net als eerder, het recht om door te gaan met de vernietiging van de tunnels die vanuit de Gazastrook naar Israël lopen.

Er ontstond een gevecht tussen de twee vijandelijke groepen, waarbij een strijder van Hamas zich zou hebben opgeblazen. In de chaos die volgde zou een Israëlische militair zijn ontvoerd en door de tunnel naar Gaza zijn meegenomen.

Geschonden

Eerder berichtte Israël dat de wapenstilstand, die vanochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd inging en 72 uur had moeten duren, mislukt was omdat Hamas het bestand ‘ernstig’ geschonden had.  Een zeer serieus incident bij een grenspost in Rafah zou de aanleiding zijn geweest; Israël bedoelde daar hoogstwaarschijnlijk de ontvoering mee.

De familie van de gekidnapte soldaat is ingelicht. Volgens een Palestijnse radiozender onder leiding van Hamas zou de ontvoering een paar minuten voor het ingaan van de wapenstilstand hebben plaatsgehad.

Raketten

De Nederlandse VN-functionaris Robert Serry erkent dat er sprake is van een ‘Palestijnse schending van het bestand’ en roept Palestijnse militanten op de wapenstilstand nu alsnog te waarborgen.

Later deze ochtend vielen bij gevechten in de Gazastrook rond de 50 doden aan Palestijnse zijde, nadat Israëlische tanks het vuur openden op een drukke markt. Ook vuurde Hamas raketten af richting Israëlisch grondgebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.