buitenland

Italië zet Jodenhatende imam het land uit

Door Servaas van der Laan - 05 augustus 2014

Een haatpredikende imam uit Noord-Italië is door de regering het land uitgezet. In zijn vrijdagsgebed had de Marokkaanse geestelijke Allah gevraagd om alle Joden één voor één uit te roeien.

Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Dood ze allemaal

‘Oh Allah, breng hen wat ons zo gelukkig maakt. Oh Allah, tel ze één voor één en vermoord ze tot aan de allerlaatste man,’ sprak de Marokkaanse imam Abd Al-Barr Al-Rawdhi tijdens zijn vrijdaggebed in een moskee in San Dona’ di Piave in het hartje van de Noord-Italiaanse streek Veneto.

De haatdragende imam richtte zich in zijn verzoek aan Allah tot de Joden vanwege het leed dat Israël veroorzaakt in de Gazastrook.

Ophef

Maar omdat één van de aanwezigen de preek met zijn mobieltje registreerde, bleven de woorden van de imam niet binnen de muren van de moskee. Het filmpje werd op internet gezet, waarna er ophef ontstond.

Het filmpje reikte uiteindelijk tot het palazzo del Viminale in Rome waar het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken huist. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano noemde de uitspraken in een reactie ‘onacceptabel’.

Uitzetting

Vanwege ‘ernstige verstoring van de publieke orde, gevaar voor de nationale veiligheid en discriminatie uit religieuze motieven’ besloot Alfano de imam het land uit te zetten.

Onlangs werd de Italiaanse hoofdstad Rome opgeschrikt door een golf van ongekend antisemitisme. Winkels van Joden werden beklad met hakenkruizen en in folders op straat werd Anne Frank een ‘sprookjesverteller’ genoemd. De stad Rome en de Italiaanse regering zeggen de zaak hoog op te nemen en hard op te treden tegen antisemitische uitingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.