buitenland

Journalisten zien Russische legertrucks Oekraïne binnenrijden

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2014

Donderdagavond laat is een Russisch militair konvooi Oekraïne binnengereden. De gepantserde voertuigen reden door een gat in het hek dat de grens markeert.

Dat melden correspondenten van de Britse dagbladen The Guardian en The Telegraph.

Onverhard

Het gaat om 23 gepantserde legervoertuigen en enkele ondersteunende militaire vrachtauto’s die allen een officieel Russisch kenteken hadden.Het militaire konvooi hield donderdagavond stil nabij het Russische Rostov. Toen het begon te schemeren, reden de voertuigen over onverharde grond door een gat in de afrastering van de grens.

 

Het is voor het eerst dat westerse journalisten militaire aanwezigheid van de Russen op Oekraïens grondgebied waarnemen. Een Russische journalist bevestigde later dat het militaire konvooi niet meer op de plek in Rusland was waar het eerder stond.

Hulpkonvooi

In hetzelfde gebied staan nog wel altijd de witte vrachtwagens van het humanitaire hulpkonvooi dat Rusland heeft gestuurd om Oekraïense burgers te helpen. Oekraïne wantrouwt het hulpkonvooi en wil de inhoud laten inspecteren voordat het Oekraïens grondgebied betreedt.

Het Internationale Rode Kruis onderhandelt tussen de twee partijen over de levering van de hulpgoederen. Maar afspraken zijn lastig omdat het gebied waar de trucks Oekraïne willen binnengaan, wordt gecontroleerd door separatisten. Intussen heeft Kiev, dat de stad Loehansk de afgelopen dagen hevig onder vuur heeft genomen, ook zelf een hulpkonvooi naar het gebied gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.