buitenland

Kerkelijk leiders vragen actie Veiligheidsraad tegen genocide Irak

Door Servaas van der Laan - 07 augustus 2014

Orthodoxe bisschoppen in het Midden-Oosten hebben in een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) om ingrijpen gevraagd tegen de terreuracties van IS(IS) in Noord-Irak. De geestelijk leiders roepen op de ‘genocide’ te stoppen.

‘Wij sporen de VN, en in het bijzonder de Veiligheidsraad, aan om verantwoordelijkheid te nemen om deze genocide te stoppen,’

schrijft de Syrische patriarch Ignatius Aphrem II in een brief namens zijn orthodoxe collega’s in het Midden-Oosten.

Genocide

De kerkelijk leiders kwamen donderdag bijeen om over de situatie te spreken. In de brief schrijft de patriarch dat meer dan honderdduizend christenen, jezidi’s en anderen op de vlucht zijn geslagen voor de moslimterreur.

‘We zien deze barbaarse daden als niets minder dan genocide, uitgevoerd door ISIS. Hun praktijken zijn precies wat de nazi’s deden, namelijk, massale slachtpartijen, plunderingen, verkrachtingen en het schenden van basale mensenrechten,’ schrijven de bisschoppen.

Veiligheidsraad

De kerkvaders willen dat de Veiligheidsraad internationaal recht laat spreken, onmiddellijk humanitaire hulp stuurt, de minderheden beschermt en landen die wapens leveren aan ISIS onder druk te zetten om die handel te stoppen.

De Veiligheidsraad is donderdagavond bijeengekomen in een spoedzitting om de noodsituatie te bespreken. Intussen lijkt het erop dat Amerika op eigen houtje aan het handelen is. Volgens The New York Times voeren de Amerikanen luchtaanvallen uit op ISIS-doelen. Maar het Pentagon laat in een reactie weten dat daar niets van waar is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.