buitenland

Kerry: Hamas moet Israëlische militair onmiddellijk vrijlaten

Door Shari Deira - 01 augustus 2014

Hamas moet onmiddellijk de gevangengenomen Israëlische luitenant vrijlaten, zonder voorwaarden te stellen. ‘Ik vraag degenen met invloed op Hamas om deze boodschap te bekrachtigen.’

Dat zegt de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) in reactie op de waarschijnlijke ontvoering van de 23-jarige Israëlische militair. Hij veroordeelt de actie in ‘de strengste bewoording’.

Oplossen

Kerry zegt dat Hamas het staakt-het-vuren op een buitengewone manier heeft geschonden. Hij belde eerder vandaag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zegt dat Israël er alles aan zal doen om deze zaak op te lossen.

Kerry heeft een beroep gedaan op Qatar en Turkije om invloed uit te oefenen op Hamas, om de 23-jarige luitenant vrij te krijgen. De Amerikaanse minister vreest voor verdere escalatie van het conflict.

Zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu en die uit Qatar Khalid bin Mohammed al-Attiyah moeten hun invloed gebruiken.

Teleurgesteld

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties veroordeelt Hamas voor het schenden van de wapenstilstand. ‘Hij is gechoqueerd en teleurgesteld door de laatste ontwikkelingen,’ laat hij weten via zijn woordvoerder.

Vrijdag ging de Amerikaanse Senaat unaniem akkoord met het vrijmaken van 225 miljoen dollar, voor het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome. Deze wet moet nog worden goedgekeurd door het Congres en worden ondertekend door president Barack Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.