buitenland

Koerden en Amerikanen openen tegenaanval op IS bij stuwdam

Door Tom Reijner - 17 augustus 2014

De grote, strategische stuwdam bij Mosul is nog altijd in handen van terroristen van IS (voorheen ISIS), maar de hoop is dat dit met het ingezette offensief van de Amerikanen en Koerden spoedig verandert.

Koerdische strijders zeggen zondag dat zij vooruitgang boeken in hun strijd tegen stellingen van IS rond de dam, schrijft de BBC.

Luchtaanvallen

Daarbij worden zij ondersteund door Amerikaanse luchtaanvallen. Gevechtsvliegtuigen voerden in de nacht van vrijdag op zaterdag bombardementen uit op plekken in Noord-Irak die worden gecontroleerd door IS.

De bommen kwamen onder meer neer bij de stuwdam en vijf steden in de regio. Zeker twintig terroristen kwamen om het leven, melden Koerdische bronnen bij de peshmerga.

Instrument

De dam is van groot strategisch belang. De grootste stuwdam van Irak voorziet namelijk honderdduizenden inwoners van elektriciteit en is daarmee een machtsinstrument voor IS.

De terroristen, die de dam eerder in augustus veroverden, kunnen er voor kiezen om de dam om strategische redenen intact te laten, maar er in al hun wreedheid ook toe overgaan om de dam te openen. Die actie zou grote steden, waaronder de Iraakse hoofdstad Bagdad, onder water zetten.

Mislukking

Maar de Amerikanen hebben nog een reden om de dam snel weer in veilige handen te krijgen. De constructie in Irak – een ‘complete mislukking’ volgens de Amerikanen – vertoont al jaren gebreken.

Het onderhoud is slecht en de reparaties die de afgelopen jaren zijn verricht, zijn volstrekt onvoldoende. Daardoor erodeert de fundering, waardoor er een grote kans is op een enorme vloedgolf die honderdduizenden het leven kan kosten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.