buitenland

‘Koerdisch leger redt duizenden jezidi’s van bergtoppen’

Door Tom Reijner - 10 augustus 2014

Meer dan 10.000 jezidi’s, een Koerdische etnische minderheid die wordt bedreigd door ISIS, zijn gered uit het Sinjar-gebergte. Koerdische troepen hebben een doorgang gemaakt, waardoor zij konden vluchten.

Dat schrijft het Turkse persbureau Anadolu Agency zondag op gezag van een lokale gouverneur. Volgens een woordvoerder van de Koerdische peshmarga, het leger van Koerdische strijders, was de doorgang mogelijk door de Amerikaanse militaire interventie.

Burgeroorlog

De jezidi’s zijn via de doorgang naar het noordoosten van Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen, maar waar het door de langslepende burgeroorlog allerminst veilig is.

Daarom gaan de jezidi’s vanuit Syrië terug naar het noorden van Irak, naar de stad Zakho in de Koerdische autonome regio. Die plaats ligt vlak bij Syrië en de grens met Turkije.

Omsingeling

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden ook zaterdag aanvallen uit op militaire doelen van ISIS in de buurt van de plaats Sinjar. Daarmee hopen de Amerikanen de ISIS-omsingeling van het Sinjar-gebergte, waar nog altijd tienduizenden jezidi’s bivakkeren, te kunnen doorbreken.

Velen van hen zouden direct worden bedreigd door hongersnood en tekort aan drinkwater. Daarom heeft het leger met helikopters opnieuw pakketten met water en voedsel gedropt. De ISIS-terroristen proberen die levering te voorkomen door de hulptroepen onder vuur te nemen, schrijft de Turkse krant Hürriyet vandaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.