buitenland

‘Koerdische troepen krijgen nu ook wapens van Groot-Brittannië’

Door Tom Reijner - 12 augustus 2014

Na de Verenigde Staten gaan ook de Britten de peshmerga, het leger van Koerdische strijders, bewapenen. De wapens zijn hard nodig, nu de Koerden in een hevige strijd zijn verwikkeld met de terroristen van ISIS.

Dat zegt een woordvoerder van de Britse premier David Cameron dinsdag, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Verzoek

Maandag werd bekend dat de Amerikanen militair materieel ter beschikking stellen aan de Koerden, na een nadrukkelijk verzoek van de president van het Koerdische autonome gebied, Massud Barzani. ‘Hoe langer het duurt, hoe moeilijker de strijd zal worden,’ zei hij. ‘Het is van groot belang dat we militaire steun van de Verenigde Staten en andere vrienden krijgen.’

De Koerden krijgen de wapens onder meer van de Iraakse troepen, die hun wapendepots openstellen. De samenwerking tussen de Koerden en de Irakezen, die nog niet eens zo heel lang geleden over veel zaken ruzie maakten, heeft een nieuwe impuls gekregen door de snelle opmars van ISIS. De terroristen zijn de Koerdische ‘hoofdstad’ Erbil tot op tientallen kilometers genaderd.

In actie

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben allebei te maken met een ‘erfenis’ – in 2003 vielen zij immers Irak binnen om dictator Saddam Hussein te verjagen. Nadat hij uit Bagdad was verdreven, controleerden zij het Arabische land enkele jaren.

Het Amerikaanse leger kwam, na het definitieve vertrek in 2011, deze week weer in actie, ditmaal om de slecht uitgeruste, maar dapper vechtende Koerdische milities bij te staan.

Maar er is ook een humanitaire taak voor de Amerikanen – en de Britten – weggelegd. Zo wordt er voedsel en drinkwater gedropt in de Sinfar-bergen, waar de jezidi’s zitten, in angst voor ISIS die hen omsingelt en bedreigt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.