buitenland

Matchfixing: zaten deze twee tennisvrienden krap bij kas?

Door Servaas van der Laan - 13 augustus 2014

De Nederlandse tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof hangt een onderzoek van de Tennis Integrity Unit boven het hoofd vanwege mogelijke sportfraude. De omstandigheden rond een achterafpartijtje in Duitsland zijn verdacht.

De wedstrijd tussen de twee tennisvrienden Boy Westerhof (28) en Antal van der Duim (26) op een achterafbaan in het Duitse Meerbusch zou normaal gesproken het sportkatern van de dagbladen nooit hebben gehaald. Toch besteedt onder meer het AD woensdag een hele pagina aan dit potje tussen de nummer 248 (Westerhof) en nummer 280 (Van der Duim) op de wereldranglijst.

Bijzonder wedstrijdverloop

De wedstrijd in de eerste ronde van het challengertoernooi werd zonder camera’s gespeeld. Maar wie het wedstrijdverloop bekijkt, zou wellicht toch interesse in de beelden kunnen krijgen.

De hoger geplaatste Westerhof doet in eerste instantie wat hij moet doen tegen zijn vriend Van der Duim. Hij wint de eerste set met 6-4 en staat de tweede set met 3-1 voor.  Maar dan slaat de wedstrijd om en verliest Westerhof punt na punt. Na een spectaculaire come-back wint Van der Duim de wedstrijd uiteindelijk met 4-6, 6-3, 6-3.

Wedkantoren

Plotselinge omwentelingen komen voor in de tennissport en zijn op zich niet verdacht, maar wat er bij de gokkantoren gebeurde, lijkt wel heel uitzonderlijk te zijn. Het valt de Australische tennisvolger Nick Spurett op dat de meeste bookmakers de weddenschappen op de wedstrijd tussen de twee Nederlanders halverwege intrekken.

Bij enkele wedkantoren, waaronder Betfair, blijven de weddenschappen open, zoals deze blogger reconstrueert. En hier doet zich het bizarre feit voor dat Westerhof, die op dat moment een paar games is verwijderd van de winst, door de gokkers als underdog wordt gezien.Er wordt stevig ingezet op Van der Duim die op een verliespartij lijkt af te gaan. Opvallend is bovendien dat op dit onbeduidende partijtje aanzienlijk meer werd ingezet dan op een reguliere wedstrijd.

Geen vetpot

Zelf wuiven de twee tennissers de vermoedelijke oplichting van de hand. Feit is dat de twee geen vetpot overhouden aan de tennissport. Westerhof tenniste dit jaar iets meer dan 16.000 euro bij elkaar, terwijl Van der Duim het met 10.909 euro moet doen. Door zaken te doen met illegale wedstrijdgokkers kan aanzienlijk meer worden verdiend.

De Koninklijke Nederlandse Tennisbond heeft melding gemaakt bij de Internationale Tennisbond van verdachte omstandigheden bij de wedstrijd. De Tennis Integrity Unit bekijkt of er een onderzoek naar het tweetal gaat komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.