buitenland

MH17: Amerikanen hadden geen drones boven Oost-Oekraïne

Door Eric Vrijsen - 13 augustus 2014

Onderzoekers van de vliegramp met vlucht MH17 zullen het zonder de spionagebeelden van Amerikaanse drones moeten doen. Uit strategische overwegingen vliegen boven Oost-Oekraïne geen Amerikaanse observatiedrones.

Dat meldt een hoge functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan weekblad Elsevier.

Geen drones

‘Naar mijn beste weten hadden wij op 17 juli geen observatiedrones boven het gebied. We wisten dat de rebellen luchtdoelraketten hadden en we wilden een situatie voorkomen waarin een toestel met de Amerikaanse vlag uit de lucht werd geschoten. Dat zou door Moskou worden gepresenteerd als het bewijs van agressie tegen Rusland.’

Dit is een grote tegenvaller voor de Onderzoekraad die de crash onderzoekt. Die veronderstelde dat de Amerikanen alle mogelijke middelen gebruikten om de concentratie van Russische troepen aan de grens met Oekraïne en de luchtdoelraketten van de rebellen te observeren. Omdat de beelden ook worden gearchiveerd, zou kunnen worden gereconstrueerd welke militaire eenheid de raket lanceerde en waar die vandaan kwam. Maar helaas, zo’n drone was er hoogstwaarschijnlijk niet.

Satellietbeelden

Wel beschikken de Amerikanen over satellietbeelden. De satellietgegevens zijn te technisch om meteen door iedereen te kunnen worden begrepen. De Amerikanen kunnen met openbaarmaking dus geen winst behalen in de propagandaoorlog met de Russische president Vladimir Poetin.

Een ingewijde: ‘Het zou een ingewikkeld verhaal worden in de trant van “kijk, die frequentie” en “kijk, een andere frequentie”. Bovendien blijkt dan wat de Amerikanen wel en niet kunnen waarnemen, want de data zeggen iets over hun apparatuur en werkwijze. Inlichtingendiensten houden dat liever vertrouwelijk.’

Iedereen werkt mee

Een functionaris bij het Pentagon die nauw betrokken was bij de nasleep van de ramp met vlucht MH17, zegt dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, de crashdetectives van de National Transportation Safety Board en de federale recherche FBI volop meewerken aan het onderzoek.

‘We zullen ook de radartracks vanuit satellieten ter beschikking stellen. Andere informatie – zoals het berichtenverkeer tussen rebellen – is al openbaar. De onderzoekers moeten nu de puzzelstukjes in elkaar passen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.