buitenland

Obama haalt opgelucht adem na herovering Mosul-dam op IS

Door Tom Reijner - 18 augustus 2014

Koerdische strijders zijn erin geslaagd om de belangrijke stuwdam bij de stad Mosul bijna helemaal in te nemen. De afgelopen dagen hebben zij daarvoor flinke strijd moeten leveren met de terroristen van de Islamitische Staat.

De peshmerga stuitte op bermbommen en zelfmoordterroristen, die hen de doortocht naar het bouwwerk probeerden te verhinderen, blijkt uit berichtgeving van de BBC. Zeker twintig terroristen kwamen om het leven, melden Koerdische bronnen bij de peshmerga zondag.

Ramp

De Amerikaanse president Barack Obama is blij dat met de herovering een mogelijke ramp is afgewend. Hij was bang dat de terroristen de constructie zouden opblazen. Dat ‘zou het leven van een groot aantal Iraakse burgers bedreigen. Daarnaast ook dat van Amerikaanse burgers, inclusief de Amerikaanse ambassade in Bagdad,’ meldt het Witte Huis.

Vanwege deze levensbedreigende situatie heeft Obama toestemming gegeven om de stellingen van IS rond de dam te bombarderen. Zeker negentien voertuigen en een checkpoint zouden zijn vernietigd. De operatie is volgens Washington uitgevoerd in samenspraak met de Iraakse regering.

Macht

Terroristen van IS namen begin augustus de stuwdam bij Irak in. Daarmee hadden zij een enorm machtsinstrument in handen. De dam zorgt voor een groot aandeel in de elektriciteits- en watervoorziening van de steden in Noord-Irak.

Er werd gevreesd dat IS die steden lam zou kunnen leggen door stroom en water af te sluiten. Ook zouden de rebellen de dam kunnen opblazen en op die manier een groot gebied onder water zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.