buitenland

Obama: Irak zet veelbelovende stappen met nieuwe premier

Door Tom Reijner - 11 augustus 2014

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de benoeming van plaatsvervangend parlementsvoorzitter Haider al-Abadi tot formateur van een nieuw kabinet in Irak ‘een veelbelovende stap vooruit’.

Dat zei hij maandag op het eiland Martha’s Vineyard in de staat Massachusetts, waar hij met zijn gezin op vakantie is.

Eenheid

Abadi is de voornaamste kandidaat om Nuri Al-Maliki, de huidige Iraakse premier, op te volgen. De belangrijkste sjiitische coalitie heeft Abadi voorgedragen als premier. Maliki, die ook deel uitmaakt van deze coalitie, is daar erg boos over en weigert op te stappen.

Vanavond heeft hij in een toespraak nog eens onderstreept dat de nieuwste ontwikkelingen een ‘schending van de grondwet’ zijn. Hij wil een derde termijn.

Maar veel mensen zien in dat Maliki zijn langste tijd als premier heeft gehad. De sjiitische leider is niet in staat gebleken zijn land bij elkaar te houden, nu de eenheid wordt bedreigd door de oprukkende terreurbeweging ISIS.

Bewapening

Het zwakke Iraakse leger is nauwelijks in staat om iets te doen tegen de ISIS-dreiging. Maliki heeft daarom de Amerikanen om luchtsteun gevraagd. Die is de laatste dagen op gang gekomen.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen proberen de terroristen te verjagen, vooral rond het Sinjar-gebergte, waar tienduizenden jezidi’s vastzitten. Volgens Obama zijn de acties succesvol.

De Verenigde Staten hebben vandaag ook bekendgemaakt dat zij direct wapens leveren aan de peshmarga, het leger van de Koerden in het noorden van Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.