buitenland

Obama laat zich in interview denigrerend uit over Rusland

Door Tom Reijner - 04 augustus 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft weinig vleiende woorden over voor zijn collega Vladimir Poetin en Rusland. Het Kremlin stelt in de wereldpolitiek maar weinig voor, vindt Obama.

In een interview met The Economist deed hij Rusland, de derde grootste olieproducent ter wereld en een zeer belangrijke handelspartner van veel Europese landen, af als een ‘natie die niets maakt’. Het is om zaken in het juiste perspectief te plaatsen, zei de president.

Economische migranten staan niet te trappelen om naar Moskou te gaan om iets van hun leven te maken. En bovendien, voegde hij daaraan toe, is de levensverwachting van de gemiddelde Russische man 60 jaar.

Korte termijn

Ook Poetin komt er niet goed vanaf in de woorden van Obama. De Russische president is volgens hem een leider die winst op korte termijn nastreeft – en daardoor populair is in eigen land – maar die op lange termijn zijn land schaadt.

De verhouding tussen het Westen en Rusland is op dit moment ijzig, door het conflict rond de Russische annexatie van de Krim en de toestand in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten in een felle strijd zijn verwikkeld met het Oekraïense regeringsleger.

Bewijs

Na het neerhalen van MH17, het vliegtuig van Malaysian Airlines, hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten stevige sancties tegen Rusland ingesteld.

Het Westen is ervan overtuigd dat de Russische regering medeverantwoordelijk is voor de vliegramp, maar het bewijs daarvoor is nog altijd niet geleverd. Het Kremlin denkt juist te weten dat Oekraïne het burgervliegtuig heeft neergeschoten.

Kiev probeert met het militaire geweld rond de rampplek het bewijsmateriaal te vernietigen, zei de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Churkin, onlangs in New York.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.