buitenland

Obama: meer nodig om ISIS te bestrijden dan militair optreden

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

De oprichting van een kalifaat, een islamitische staat, in het Midden-Oosten door soennitische strijders is onacceptabel. ‘We hebben een strategisch belang bij het terugdringen van IS.’

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat zaterdag in een interview met de The New York Times.

Vacuüm

Obama waarschuwt dat de soennieten in Irak en Syrië niet louter militair kunnen worden aangepakt. ISIS of IS, zoals de terroristen zichzelf nu noemen, heeft weinig aantrekkingskracht op de gemiddelde soenniet, maar de groep zou momenteel ‘een vacuüm’ vullen.

Het is daarom belangrijk dat de onvrede onder soennieten wordt weggenomen. De Verenigde Staten moeten op zoek naar ‘partners op de grond die in staat zijn de leegte te vullen’. ISIS moet niet alleen militair worden gestopt.

Als het daarbij blijft, keren de terroristen terug ‘zodra onze vliegtuigen zijn vertrokken’. ‘De vraag is niet hoe we ze militair kunnen stoppen, maar hoe we in contact kunnen treden met een soennitische meerderheid in een gebied, dat momenteel is afgesneden van de wereldeconomie.’

Luchtaanvallen

De Verenigde Staten zien zichzelf als partner van Irak, maar het land moet uiteindelijk de eigen problemen oplossen. ‘We gaan niet een stel Amerikaanse troepen sturen om de zaken onder controle te houden,’ waarschuwt Obama.

De Amerikanen zijn vrijdag begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Irak. Obama wil zo het Amerikaanse personeel en religieuze minderheden te beschermen.

Israël

Obama sprak met de krant ook over de situatie in Israël. De president sprak zijn bewondering uit over wat de Joodse staat de laatste decennia heeft bereikt. ‘Ik maak me geen zorgen over of Israël overleeft, maar eerder hoe Israël blijft voortbestaan.’

Hij benadrukte het belang om in vrede samen te leven met de Palestijnen. ‘Je moet erkennen dat het ook hun land en buurt is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.