buitenland

‘Oekraïens militair toestel neergeschoten in Donetsk-regio’

Door Servaas van der Laan - 07 augustus 2014

Pro-Russische militanten hebben in de Donetsk-regio een Oekraïens gevechtstoestel uit de lucht geschoten. Ook zou een reddingshelikopter zijn neergeschoten.

Dat melden althans Oekraïense regeringsfunctionarissen aan nieuwszender CNN.

Straaljager

Het zou gaan om een Mikoyan MiG-29 straaljager van het Oekraïense leger die boven Jenakievo zou zijn geraakt. De piloot wist zijn toestel naar een onbewoond gebied te sturen waarna hij zijn schietstoel lanceerde.

Vervolgens zouden de militanten ook een reddingshelikopter die niet van het leger was, hebben geraakt.

BUK

Volgens journalisten ter plaatse zouden de rebellen een BUK-raketsysteem hebben gebruikt om de jager neer te halen. Vermoedelijk werd een zelfde systeem gebruikt om vlucht MH17 uit de lucht te schieten, maar hiervan zijn nog altijd geen bewijzen geleverd.

In het gebied waar de Maleisische Boeing crashte wordt nog altijd hevig gevochten tussen het leger en pro-Russische strijdkrachten. Om die reden werd de repatriëringsmissie woensdag afgeblazen.

Spanningen

Het Oekraïense leger lijkt steeds meer terrein te winnen op de separatisten. Intussen zou Rusland extra militairen hebben gepositioneerd aan de grens met Oekraïne. In plaats van de spanningen te temperen, deed de NAVO er nog een schepje bovenop.

De alliantie is bereid om Oekraïne te steunen in het conflict. Dit zal door de Russen als zeer dreigend worden beschouwd. Desalniettemin spreekt Moskou tegen dat er extra troepen op de been worden gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.