buitenland

‘Oekraïense grenswacht inspecteert Russisch hulpkonvooi’

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2014

Beambten van de Oekraïense grenswacht zullen vrijdag de vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi inspecteren. Oekraïne wil zeker weten dat er alleen hulpgoederen in de vrachtwagens aanwezig zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense grenspolitie vrijdag laten weten.

Inspectie

De inspectie wordt verricht nabij de grensplaats Izvaryne. Meerdere Oekraïense beambten zijn al in de plaats aanwezig om inspectie te verrichten.

De eveneens aanwezige journalisten namen al een kijkje in de trucks en kwamen tot de verrassende conclusie dat veel trucks nauwelijks goederen bevatten. Ook lijken ze haastig te zijn ingepakt.

Geen grenswachten

Een journalist van The Telegraph merkt op dat er op de plek van het Russische konvooi helemaal geen Oekraïense grenswachten zijn te bekennen. Eerder meldde diezelfde journalist dat donderdagavond een Russisch militair konvooi de grens met Oekraïne is overgestoken.

Over de status rond het hulpkonvooi bestaan veel onduidelijkheden. Het Internationale Rode Kruis zegt de hulpactie te willen coördineren maar hiertoe heeft de reddingsorganisatie nog geen mogelijkheid gekregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.