buitenland

Oekraïense vlag op gebouw Loehansk: doorbraak voor Kiev?

Door Tom Reijner - 17 augustus 2014

Het Oekraïense leger claimt een militair succes te hebben geboekt. In de oostelijk gelegen stad Loehansk, die sinds april wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten, hebben soldaten een politiebureau bezet.

Ze hebben er de geel-blauwe vlag van Oekraïne gehesen, zegt een Oekraïense legerwoordvoerder zondag.

Laadruimtes

Dat zou betekenen dat de machthebbers in Kiev er eindelijk in zijn geslaagd een van de twee belangrijkste bolwerken van de rebellen binnen te dringen. Tot dusver was de stad enkel omsingeld door het leger, terwijl de rebellen zich in de stad met zo’n 400.000 inwoners terugtrokken.

Af en toe wordt er van buiten de stad geschoten op de zwaar bewapende milities. Burgers zijn gevlucht of zitten in de schuilkelders. De Russen zeggen de inwoners te willen ondersteunen met humanitaire hulp, maar het hulpkonvooi dat nu al dagen bij de grens met Oekraïne staat, mocht van Kiev de grens niet oversteken.

Vandaag werd bekend dat zestien vrachtwagens klaarstaan om de oversteek te maken. Het Rode Kruis inspecteert wat er precies in de laadruimtes zit. Oekraïne is erg bang dat met het konvooi wapens worden geleverd aan de rebellen.

Geen bewijs

Want dat Moskou  de rebellen steunt met militair materieel staat volgens Kiev wel vast. Dat zou vooral gebeuren via Loehansk, waarvandaan een belangrijke landverbinding loopt naar Rusland.

Maar bewijs dat wapens en andere militaire goederen de grens overkomen, is er niet. Twee journalisten van de Britse The Guardian zeiden donderdagavond gepantserde voertuigen te hebben gezien die vanuit Rusland Oekraïne aan kwamen rijden.

De twee hebben het ‘voorval’ alleen niet op beeld vastgelegd, waardoor niemand kan verifiëren of dit ook daadwerkelijk het geval was. Het Kremlin ontkent dat het zich militair met de rebellen bemoeit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.