buitenland

Oekraïne: burgers moeten weg uit omsingelde miljoenenstad

Door Tom Reijner - 05 augustus 2014

De Oekraïense legertop wil dat burgers worden geëvacueerd uit Donetsk, een stad met meer dan een miljoen inwoners. Ook Loehansk en Horlivka, eveneens bolwerken van de pro-Russische separatisten, moeten worden ontruimd.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax dinsdag. De evacuatieplannen duiden er mogelijk op dat Kiev binnenkort met een groot offensief komt tegen de rebellen.

Verliezen

De pro-Russische separatisten hebben de afgelopen tijd verliezen geleden tegen het Oekraïense leger, dat er steeds meer in slaagt de rebellen terug te dringen.

De separatisten zien zich daarom genoodzaakt zich terug te trekken in de steden, waar zij nog altijd overheidsgebouwen bezet houden. Om hen een definitieve slag toe te brengen, moet het leger de steden binnentrekken.

Hart

In de drie steden in het oosten van Oekraïne woonden voor de oorlog in totaal 1,7 miljoen inwoners, waarvan de meesten in Donetsk. Veel inwoners zijn intussen het geweld ontvlucht. De miljoenenstad, die doorgaat als hoofdstad van de separatisten, zou de afgelopen dagen zijn omsingeld, meldden bronnen bij het Oekraïense leger.

Een belangrijke route voor het transport van wapens naar het hart van de ‘Volksrepubliek Donetsk‘ zou zijn geblokkeerd. Burgers kunnen maar beter vertrekken, vindt de Oekraïense veiligheidsraad. Maar hoe zorgt de regering ervoor dat zo’n operatie, te midden van al het geweld, veilig kan verlopen?

Witte armband

Volgens de machthebbers in Kiev is dat mogelijk door middel van zogenoemde humanitaire corridors. Dat zijn speciale routes die burgers dienen te nemen om hun huizen te kunnen verlaten zonder te worden beschoten.

De burgers hebben een paar uur de tijd het pad te bewandelen, met een witte armband, zodat zij herkenbaar zijn als ‘niet-militaire doelen’. Oekraïne belooft dan geen aanvallen uit te voeren in een gebied van 200 meter breed aan weerszijden van de corridor.

Maar waar de burgers dan naartoe moeten, is onduidelijk. Misschien naar Rusland, waar volgens de Verenigde Naties al zo’n 730.000 mensen uit Oekraïne naartoe zijn gevlucht, sinds de gevechten in het oosten van Oekraïne begonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.