buitenland

‘Oekraïne en Rode Kruis akkoord met Russisch hulpkonvooi’

Door Servaas van der Laan - 18 augustus 2014

Alle bezwaren tegen een Russisch hulpkonvooi in Oekraïne zijn van tafel. Over een staakt-het-vuren worden de partijen het daarentegen niet eens.

Dat is de status van het overleg in Berlijn tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk, zo meldt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een persconferentie.

Hulpkonvooi

‘Alles is nu afgestemd met Oekraïne en het Internationale Rode Kruis,’ zei Lavrov. Dit zou betekenen dat het getouwtrek rond de 280 Russische vrachtwagens met hulpgoederen na dagen ten einde is.

Het hulpkonvooi staat nu bij Rostov nabij de grens met Oekraïne en wacht op toestemming om richting het noodgebied te gaan.

Wapenstilstand

Maar over een staakt-het-vuren in het gebied worden de partijen het niet eens. ‘We kunnen helaas geen positieve ontwikkelingen melden over het bereiken van een wapenstilstand of het begin van een politiek proces dat moet leiden tot een oplossing van het conflict,’ zei Lavrov.

De minister zei dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de ‘humanitaire catastrofe’ in zuid-oost-Oekraïne. Maar nu de Oekraïense troepen eindelijk aan de winnende hand lijken te zijn, voelt de regering in Kiev weinig voor een wapenstilstand.

Nederlaag

In het door separatisten gecontroleerde Loehansk werd zondag de geel-blauwe vlag gehesen op een politiekantoor. Als de Oekraïense soldaten de stad daadwerkelijk in handen krijgen, betekent dat een fikse nederlaag voor de separatisten.

Via Loehansk loopt de belangrijkste landverbinding met Rusland die vermoedelijk wordt gebruikt voor de levering van wapens vanuit Moksou.

Bewijzen

Hard bewijs voor de Russische betrokkenheid is er nog steeds niet, ook al zeggen twee Britse journalisten te hebben gezien dat Russische militairen de grens over zijn gegaan met gepantserde voertuigen.

Lavrov ontkende in de persconferentie nog maar eens iedere Russische betrokkenheid. Hij onderstreepte dat Rusland ook niet van plan is om Oekraïne binnen te vallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.