buitenland

Oekraïne: hulpkonvooi van Rusland komt het land niet in

Door Shari Deira - 12 augustus 2014

De Russische vrachtwagens met hulpgoederen die onderweg zijn naar Oekraïne, zullen de grens niet over komen. Het konvooi staat niet onder leiding van het Rode Kruis, reden genoeg voor de Oekraïners om de vrachtwagens te weigeren.

Als er daadwerkelijk hulpgoederen aan boord van de vrachtwagens zitten, komen die mogelijk alsnog Oekraïne in. Woordvoerder van het Russische ministerie van Noodsituaties zegt tegen BBC News dat de goederen aan de grens worden overgedragen. Hoe dat zal gebeuren, is nog onduidelijk.

Zorgen

Oekraïne vreest dat Rusland het hulpkonvooi gebruikt als manier om het land binnen te vallen. Eerder sprak de NAVO ook al zorgen hierover uit.

President Petro Porosjenko benadrukt via zijn woordvoerder dat Oekraïne ‘de controle’ houdt over alles. De lading moet bij de grens worden overgeladen op andere voertuigen, militairen komen het land niet in.

Wijwater

Op de Russische televisie waren bijna driehonderd vrachtwagens te zien, die onderweg zijn naar het oosten Oekraïne. De vrachtwagens zouden van alles vervoeren, van babyvoedsel tot slaapzakken. Een orthodoxe Russische priester besprenkelde de vrachtwagens nog met wijwater.

Andriy Lysjenko van de Oekraïense Veiligheidsraad zegt dat het konvooi Oekraïne niet inkomt, omdat het niet ‘gecertificeerd’ is door het Rode Kruis. Het Rode Kruis zegt niet te weten wat voor spullen Rusland het land wil inbrengen.

Missie

De inwoners van het oosten van Oekraïne hebben het zwaar te verduren. Rusland en Oekraïne werden het maandag eens over een humanitaire missie naar het gebied, onder leiding van het Internationale Rode Kruis.

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat er een humanitaire ramp dreigt, door het grote tekort aan water, voedsel en medicijnen vooral in Donetsk en Loehansk.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwt Poetin voor een militaire interventie onder het mom van een humanitaire missie. De Europese Unie wil meer humanitaire hulp bieden aan Oekraïne en zal daar deze week een beslissing over nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.