buitenland

‘Oekraïne valt militaire pantserwagens Rusland aan’

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2014

Het Oekraïense leger heeft een militair konvooi van Rusland beschoten en voor een ‘belangrijk deel’ verwoest. De Russische pantserwagens bevonden zich op Oekraïens grondgebied, in een streek gecontroleerd door separatisten.

President Petro Porosjenko van Oekraïne zou dat hebben gezegd tegen de Britse premier David Cameron. Een woordvoerder van het Oekraïense leger bracht de aanval ook naar buiten.

Reactie

Porosjenko kwam met het nieuws tijdens een overleg met zijn Britse collega over de te geven reactie op de aanwezigheid van Russische legerwagens in Oekraïne.

Maar de aanpak van Oekraïne zelf lijkt dus al duidelijk; het grootste gedeelte van het Russische militair materieel zou bij de aanval zijn uitgeschakeld.

Inval

Correspondenten van Britse nieuwsbladen The Guardian en The Telegraph meldden vrijdagochtend dat Russische legervoertuigen door een gat in de afrastering van de grens Oekraïne binnenreden.

NAVO-chef Anders Rasmussen bevestigde later op de dag die waarneming en zei zich ernstig zorgen te maken: ‘Afgelopen avond hebben we een Russische inval in Oekraïne gezien.’

Ondermijnen

Volgens de Russen is er helemaal geen militair konvooi de grens overgestoken en is van een aanval geen sprake. Wel keuren ze de volgens hen harder geworden acties van het Oekraïense leger af. ‘We vragen aandacht voor de sterke intensivering van militaire actie door Oekraïense troepen, met het klaarblijkelijke doel het humanitaire konvooi te stoppen dat, in overeenstemming met Kiev, de Russisch-Oekraïense grens oversteekt’, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Oekraïne bevestigde vrijdagmiddag dat het hulpkonvooi inderdaad, na overeenstemming tussen de twee betrokken landen en het Rode Kruis, de grens over mag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.