buitenland

Omstreden homowet Oeganda ongrondwettelijk verklaard

Door Bob Pierik - 01 augustus 2014

Het constitutionele hof van Oeganda heeft de omstreden wet die homoseksualiteit en homo-activisme in Oeganda strafbaar stelde, ongrondwettelijk verklaard. Volgens het hof is de wet niet geldig doordat hij werd aangenomen in een stemming waar te weinig parlementariërs bij aanwezig waren.

De zaak bij het constitutionele hof werd aangespannen door een groep activisten, rechtsgeleerden en politici. Het hof sprak zich niet uit over de vraag of de wet mensenrechten schendt. Daardoor blijft homoseksualiteit strafbaar, onder een wet die nog onder Brits koloniaal bestuur werd ingevoerd.

Wel zijn de straffen die de nieuwe wet met zich meebracht nu ongeldig. Die maatregelen hielden onder meer in dat homoseksuelen veertien jaar celstraf konden krijgen bij een eerste veroordeling, met zelfs een maximumstraf van levenslang. Eerder wilden Oegandese parlementariërs dat bepaalde homoseksuele handelingen met de doodstraf konden worden bestraft, maar dat werd na felle internationale kritiek afgezwakt.

Kritiek

De wet werd in februari ondanks felle kritiek ondertekend door de Oegandese president Yoweri Museveni.

Nederland schortte alle financiële hulp aan de regering van Oeganda op als reactie op het aannemen van de wet. Wel bleef Nederland hulp sturen aan de bevolking en verschillende goede doelen die binnen Oeganda werken.

Vervroegde behandeling

Het constitutionele hof zou de wet pas in september behandelen, maar besloot vorige week om de behandeling vervroegd te starten.

Daardoor wordt gespeculeerd dat president Museveni het hof opdracht gegeven zou hebben om de controversiële wet ongeldig te verklaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.