buitenland

Onderzoekers zoeken nu ook op andere plek in crashzone MH17

Door Tom Reijner - 03 augustus 2014

De groep Nederlandse en Australische experts is zondag in de vroege ochtend opnieuw begonnen met hun werk in het gebied in het oosten van Oekraïne waar ruim twee weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald.

Het team vertrok zondagochtend vroeg van de basis in Soledar en zoekt, net als vrijdag en zaterdag, naar spullen en menselijke resten. De experts zoeken zondag op een andere plek dan afgelopen dagen, nu nabij het dorp Rozsypne. Vrijdag en zaterdag werd gezocht bij een kippenboerderij in Grabovo.

Koelwagen

De menselijke resten die de afgelopen dagen werden gevonden in het gebied, zijn met een koelwagen overgebracht naar Charkov, een stad die in handen is van Oekraïne. Daar worden de vondsten in een loods opgeslagen.

Forensische experts uit Nederland, Australië en Maleisië zullen de vondsten aan een eerste forensische scan onderwerpen, zodat de resten daarna snel naar Nederland kunnen worden gevlogen.

Identificatie

Volgens het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, is dat wellicht maandag al mogelijk. Als dat het geval is, wordt dezelfde procedure in gang gezet als bij de eerdere aankomst van stoffelijke overschotten.

Vanuit Eindhoven zal een rouwstoet vertrekken naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar zal worden begonnen met de identificatie van de slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.