buitenland

‘Opnieuw doden door Israëlische bom op VN-school Gazastrook’

Door Tom Reijner - 03 augustus 2014

Bij een Israëlisch bombardement op een school van de Verenigde Naties (VN) in de zuidelijke plaats Rafah in de Gazastrook zijn zondag meerdere doden gevallen.

Dat melden medische bronnen in het gebied.

Ingang

Volgens de Israëlische krant Jerusalem Post zijn er zeker zeven mensen gedood en dertig gewonden gevallen toen een raket insloeg bij de ingang van de school.

Het Israëlische leger heeft nog niet op de laatste aanval gereageerd. Volgens Palestijnse bronnen zouden bij nieuwe aanvallen op de Gazastrook in totaal zeker dertig mensen zijn omgekomen, schrijft de BBC.

Toevlucht

Duizenden Palestijnen hadden hun toevlucht gezocht tot de onderwijsinstelling die wordt gerund door de Verenigde Naties. Afgelopen week kwamen circa 15 Palestijnen om het leven door een andere aanval op een school, onder wie een aantal kinderen.

Ook vielen er ruim 100 gewonden. De Amerikaanse regering noemde de Israëlische aanval toen ‘volstrekt onacceptabel en volstrekt onverdedigbaar’.

Schild

Maar enkele uren daarvoor had de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen (UNRWA) voor de derde keer in twee weken tijd wapens van de terreurbeweging Hamas aangetroffen in een schoolgebouw vol vluchtelingen in Gaza.

De UNRWA veroordeelde het riskeren van onschuldige levens door raketten in een school van de VN te plaatsen. De organisatie riep beide partijen op de onschendbaarheid van de VN te respecteren. Het inzetten van burgers als menselijk schild is een bekende strategie van Hamas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.