buitenland

Opnieuw onrustige nacht in Israël en de Gazastrook

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

Israël heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ‘terroristische doelen’ doelen bestookt in de Gazastrook. Inwoners van het zuiden van Israël werden zaterdagochtend opgeschrikt door het luchtalarm.

De afgelopen uren zijn er vijf raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Ze zijn terechtgekomen in open gebieden en niemand raakte gewond.

Eisen

Het geweld tussen Israël en Gaza is vrijdag hervat, nadat onderhandelingen tussen beide partijen op niets uitliepen. Hamas wilde alleen een wapenstilstand als Israël aan de eisen van de terreurorganisatie zou toegeven.

Volgens Palestijnse functionarissen zijn bij de bombardementen van afgelopen nacht twee moskeeën geraakt en verschillende huizen. Een Palestijn zou daarbij om het leven zijn gekomen en dertig raakten gewond.

Bezorgd

Het Witte Huis heeft er vrijdag op aangedrongen dat Israël en Hamas weer met elkaar om de tafel gaan. De Verenigde Staten zijn ‘erg bezorgd’ over de ontwikkelingen in Gaza en veroordelen de raketten die weer worden afgevuurd op Israël.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon is ‘diep teleurgesteld’ dat de onderhandelingen over verlenging van het staakt-het-vuren zijn geklapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.