buitenland

‘Pro-Russische rebellen schieten straaljager uit de lucht’

Door Tom Reijner - 17 augustus 2014

In de regio Loehansk, waar op dit moment zwaar wordt gevochten, hebben pro-Russische rebellen wederom een gevechtsvliegtuig van het Oekraïense leger neergehaald. Het zou gaan om een MiG-29, een straaljager.

De piloot wist zichzelf via een schietstoel in veiligheid te brengen en is inmiddels gevonden, zegt een Oekraïense legerwoordvoerder zondag.

Raket

Het is vandaag precies een maand geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald.

Dat gebeurde vermoedelijk door pro-Russische separatisten met een BUK-raketsysteem, al is het bewijs daarvoor nog altijd niet geleverd. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Felle strijd

In het rampgebied en in de wijde omtrek wordt nog altijd een felle strijd uitgevochten. Het Oekraïense leger wint daarbij steeds meer terrein. Loehansk en miljoenenstad Donetsk worden al weken omsingeld en beschoten.

Intussen nemen ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne steeds verder toe, na berichten van Kiev dat voertuigen uit Rusland zouden zijn vernietigd op Oekraïens grondgebied. Het Kremlin heeft dat met klem ontkend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.