buitenland

Rebellen willen staakt-het-vuren, maar Oekraïne vecht door

Door Tom Reijner - 10 augustus 2014

De strijd rond Donetsk en Loehansk, twee bolwerken van de pro-Russische separatisten, zal voorlopig niet gaan liggen. Het Oekraïense leger heeft een oproep tot een wapenstilstand van de kant van de rebellen resoluut afgewezen.

Volgens een woordvoerder van het leger kan pas een akkoord worden gesloten als de opstandelingen hun wapens neerleggen en zich overgeven.

De separatisten zijn vermoedelijk helemaal niet van plan om de strijd (tijdelijk) te staken, denkt de woordvoerder. ‘Als dit initiatief echt is, moeten ze dat tonen met praktische stappen, niet met woorden. Door witte vlaggen te laten zien en hun wapens neer te leggen,’ zegt hij.

Ramp

Rebellenleider en nieuwe premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek Donetsk’ had opgeroepen tot een bestand, omdat een humanitaire ramp zou dreigen in Donetsk, een stad met voor de oorlog zo’n miljoen inwoners,

De laatste tijd zouden zo’n 300.000 inwoners zijn gevlucht. De stad in het belegerde oosten van Oekraïne, die volgens de laatste berichten volledig is omsingeld door het leger, heeft te maken met tekorten aan water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. Kiev heeft eerder aangegeven dat burgers moeten worden geëvacueerd uit het gebied.

Schuilkelders

De strijd om de macht in Donetsk gaat dan ook onverminderd door. Inwoners en journalisten melden dat er zware explosies te horen zijn. Bij beschietingen zou zeker een persoon om het leven zijn gekomen.

Veel burgers hebben een veilig heenkomen gezocht in schuilkelders. Het Oekraïense leger rukt intussen steeds verder op. Troepen zouden Krasnyj Loetsj zijn genaderd. Dat is een strategisch belangrijke stad tussen Donetsk en Loehansk, die aan een doorgaande weg naar Rusland ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.