buitenland

Repatriëringsteam eerder weg door beschietingen in de regio

Door Servaas van der Laan - 06 augustus 2014

Het repatriëringsteam heeft de crashzone van vlucht MH17 woensdag eerder moeten verlaten vanwege beschietingen in de omgeving. In de buurt wordt gevochten tussen het Oekraïense leger en de separatisten.

Dat heeft OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw woensdag gezegd.

Offensief

De afgelopen dagen hebben de onderzoekers relatief ongestoord hun werk kunnen doen, maar daar kwam woensdag verandering in.

Het Oekraïense leger is nog altijd bezig met een offensief om de Donetsk-regio te veroveren op de rebellen.

Vanwege het geweld trokken de Nederlandse, Australische en Maleisische experts terug naar hun uitvalsbasis in het plaatsje Soledar.

Moeilijk werk

‘We kunnen op de rampplek niet zo goed ons werk doen als op een normale plaats delict. De dreiging om ons heen en de situatie dat we ons steeds moeten terugtrekken, maakt de taak voor ons extra moeilijk. We kunnen niet optimaal werken,’ zegt Gerry Burger (38) van het repatriëringsteam.

‘We hebben hier niet net zoals in Nederland alle tijd om elke 30 centimeter af te zoeken. Dat gaat niet. We moeten een bepaalde snelheid aanhouden. De mogelijkheid om te zoeken kan hier namelijk zo weer over zijn’, legt ze uit. Donderdag zal het werk worden voortgezet. De OVSE benadrukt dat de beschietingen niet gericht waren op de onderzoeksteams.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.