buitenland

Repatriëringsteam MH17 is lokale bevolking dankbaar voor steun

Door Servaas van der Laan - 05 augustus 2014

Het internationale team van politiemensen en experts dat zoek- en bergingswerk verricht op de rampplek van vlucht MH17 is de lokale bevolking en autoriteiten erg dankbaar voor de geboden steun. Er is door hen de afgelopen weken al veel bergingswerk verricht.

Dat schrijft het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, in zijn dagelijkse persverklaring.

Dankbaar

‘Het lijkt erop dat de lokale bevolking en autoriteiten na de crash van vlucht MH17 al veel stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen hebben geborgen. Dat kan verklaren waarom de experts tot nu toe vooral persoonlijke bezittingen vinden,’ schrijft Aalbersberg.

Zijn team, dat dinsdag een groot gebied doorzocht rondom het dorpje Roszypne, is erg dankbaar voor het werk van de lokale bevolking. ‘Onze missie zou niet kunnen slagen in zijn belangrijke taak zonder de steun van de lokale en regionale bevolking en autoriteiten. Daar zijn en blijven we zeer dankbaar voor.’

Ander licht

De woorden van Aalbersberg zijn begrijpelijk met oog op de noodzakelijkheid om ook de komende dagen nog met de lokale bevolking en autoriteiten samen te werken.

Maar ze werpen ook een ander licht op de rol van de lokale bevolking in de eerste dagen na de ramp. Woest fulmineerde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in de VN-Veiligheidsraad over ‘tuig’ dat de trouwring van de vinger van een slachtoffer afstroopte. Hoewel niet kan worden uitgesloten dat bewoners inderdaad spullen van slachtoffers hebben gestolen, lijkt het er toch meer op dat er op een respectvolle manier te werk is gegaan.

Vol lof

Eerder prezen Nederlandse forensisch experts al de manier waarop lokale werkers en separatisten de lichamen van de slachtoffers hadden geborgen.

Vermoedelijk hebben reddingswerkers nog meer menselijke resten geborgen. Het internationale team trof dinsdag alleen enkele persoonlijke bezittingen aan in het gebied. Het werk zal woensdag worden voortgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.