buitenland

Russen sturen hulpkonvooi naar Oost-Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 12 augustus 2014

Rusland heeft een konvooi met humanitaire hulpgoederen richting Oost-Oekraïne gestuurd. Zo’n 280 trucks rijden op dit moment het door geweld getroffen buurland binnen.

Dat meldt persbureau Itar-Tass.

Konvooi

In de trucks zit voor meer dan 2.000 ton aan graan, suiker, babyvoedsel, medicijnen, medische apparatuur, slaapzakken en generatoren.

Het konvooi is gestuurd in overleg met het Internationale Rode Kruis. De Russische president Vladimir Poetin onderstreepte in een gesprek met de president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dat humanitaire hulp noodzakelijk is vanwege de ‘catastrofale consequenties van de militaire operatie die het regime in Kiev uitvoert in de zuid-oostelijke gebieden’.

Volksverhuizing

De gevechten tussen het Oekraïense leger en separatistische strijders hebben een volksverhuizing op gang gebracht in Oost-Oekraïne. Nu het leger de stad Loehanks heeft afgesneden en onder vuur neemt, zijn velen hun huizen uit gevlucht. Wie niet de kans kreeg te vluchten, blijft binnen en slaapt ’s nachts in schuilkelders.

Maar het westen gelooft niet in de goede bedoelingen van de Russen. ‘We moeten bijzonder voorzichtig zijn, omdat dit een dekmantel van de Russen kan zijn om zich in de buurt van Loehansk en Donetsk te installeren en ons voor een voldongen feit te stellen’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dinsdag. Ondanks dat het hulpkonvooi in overleg lijkt te zijn afgestemd, laat het Rode Kruis weten verrast te zijn door de Russische actie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.