buitenland

‘Russisch hulpkonvooi kan grens met Oekraïne over’

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2014

De colonne van Russische vrachtwagens die hulpgoederen naar het oosten van Oekraïne moet brengen, gaat mogelijk eindelijk de grens over. Rusland, Oekraïne en het Rode Kruis zouden het zijn eens geworden over de doortocht van het konvooi.

Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko bevestigt. De Finse president Sauli Niinisto verklaarde dit ook al na een gesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin in Sochi.

De Fin sprak de hoop uit dat de overeenstemming tussen de twee landen over het konvooi kan bijdragen aan het staakt-het-vuren tussen het overheidsleger van Oekraïne en de pro-Russische rebellen, actief in het oosten van het land.

Inspectie

Eerder vandaag werd duidelijk dat de Oekraïense grenswacht de vrachtwagens vrijdag aan een inspectie zou onderwerpen. De wagens staan stil vlakbij het Russische Rostov, zo’n 30 kilometer van de grens.

Journalisten mochten al een kijkje nemen in de trucks en kwamen verbaasd tot de conclusie dat veel wagens maar halfvol of vrijwel leeg zijn. Volgens Rusland is dat om, in geval een wagen kapot gaat, lading te kunnen overnemen.

Basis

Na het oversteken van de grens zouden de vrachtwagens naar een basis van het Rode Kruis in het oosten van Oekraïne moeten rijden. De internationale organisatie neemt daarmee de coördinatie over de verdeling van de hulpgoederen op zich, bevestigt Laurent Corbaz, hoofd operaties van het Rode Kruis.

Gevechten

Zowel de reis als de verdeling van de spullen kan nog wel lang duren. Volgens NOS-verslaggever David Jan Godfroid moet het konvooi door gebied rijden waar veel wordt gevochten.

Het Rode Kruis zei eerder al dat de garantie te willen krijgen van alle betrokken partijen dat hun hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.