buitenland

Russisch konvooi weer in beweging, Westen kijkt met argusogen toe

Door Servaas van der Laan - 14 augustus 2014

Het Russische konvooi met humanitaire hulpgoederen is donderdag weer in beweging gekomen. De 262 vrachtwagens rijden nu richting een door de separatisten gecontroleerde grenspost.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Separatisten

Het konvooi rijdt richting de Russische stad Rostov, vlakbij de grens met Zuid-Oost-Oekraïne. Hier kunnen de trucks de grens over in een gebied dat door separatisten wordt gecontroleerd.

Vermoedelijk koerst het konvooi dan naar de stad Loehansk dat hevig onder vuur wordt genomen door het Oekraïense leger en waar een noodsituatie heerst.

Inspectie

Oekraïne vindt het maar niks dat het konvooi juist in rebellengebied het land binnenkomt. Kiev wil dat de vrachtwagens eerst door internationale waarnemers worden gecontroleerd in Charkov.

Maar het konvooi rijdt nu honderden kilometers zuidelijker. Rusland voelt er vermoedelijk niets voor om de trucks te laten controleren.

Poetin is niet dom

Het Westen kijkt met argusogen toe en vermoedt dat er naast hulpgoederen ook militaire zaken achter de witte lappen van de trucks verstopt zijn.

Mark Galeotti, Amerikaans expert op het gebied van Russische veiligheidsdiensten, zegt in Trouw dat we daar niet bang voor hoeven zijn. ‘Zo dom is Poetin nou ook weer niet,’ zegt Galeotti over het mogelijk verstoppen van wapens in de vrachtwagens. Wel bestaat de mogelijkheid dat Poetin het konvooi gebruikt om wat extra manschappen naar Oekraïne te sturen en om eventueel anderen mee terug te smokkelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.