buitenland

Rustige nacht in Israël en Gaza na begin nieuw staakt-het-vuren

Door Shari Deira - 11 augustus 2014

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat zondagavond laat is ingegaan, lijkt stand te houden. Beide partijen hebben geen raketten meer afgevuurd sinds het begin van het bestand om 23.00 uur.

Vlak voor het bestand, dat 72 zal duren, inging vuurde Hamas nog raketten af op Israël.

Een raket kwam terecht in open gebied. Boven de stad Ashdod werden twee raketten onderschept door de Iron Dome. Er werd ook een raket afgeschoten op Tel Aviv.

Tunnels

Het Israëlische leger zegt vlak voor het bestand een terrorist van Hamas te hebben gedood. Het gaat om Faraj Abu-Rabia. Hij zou actief zijn in het tunnelnetwerk in het noorden van de Gazastrook. Een groot deel van de tunnels is de afgelopen weken vernietigd.

Egypte had opgeroepen tot een nieuw bestand tussen de twee strijdende partijen. Het vorige 72 uur durende bestand liep vrijdagochtend af. Delegaties van Israël en Hamas slaagden er toen in Caïro niet in om tot een langdurige overeenkomst te komen.

Kans

Israël en Hamas zullen de indirecte onderhandelingen de komende dagen hervatten. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon ziet het bestand als een nieuwe kans om tot een langdurige wapenstilstand te komen.

Intussen heeft de Turkse regering aangeboden gewonde Palestijnen te laten behandelen in Turkije. Tijdens de wapenstilstand zullen de eerste gewonden worden overgebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.