buitenland

Soennitische leiders stellen samenwerking Iraakse premier voor

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2014

Verschillende soennitische leiders in Irak zouden de sjiitische nieuwe premier Haider al-Abadi willen steunen. Samenwerking met de soennitische minderheid is belangrijk voor het beëindigen van de sektarische conflict in met name het noorden van het land.

Volgens verslaggevers van nieuwszenders BBC en Al Jazeera hebben soennitische voormannen uit zes provincies een samenwerkingsvoorstel geschreven. Leiders van lokale soennitische stammen zouden het plan bovendien steunen.

Voorwaarden

Aan de samenwerking zou wel een reeks voorwaarden kleven. De leiders willen onder meer dat de soennitische noordelijke provincies meer autonome macht en een lokaal soennitisch bestuur krijgen.

Ook verwachten ze dat soennieten die zonder aanklacht vastzitten uit gevangenissen worden vrijgelaten en eist de groep dat de Iraakse regering stopt met het bombarderen van soennitische gebieden.

IS

Ali Hatem Suleiman, een van de machtigste soennitische leiders, heeft in een aparte verklaring zich positief uitgelaten over de nieuwe premier.

Hij zegt dat de soennieten zich nog beraden over de vraag of ze wel of niet tegen het eveneens soennitische, extremistische IS-bolwerk willen strijden, zij aan zij met de Iraakse regering.

Bewapening

Premier Abadi wacht de moeilijke taak een nieuwe regering te vormen en de nijpende situatie voor de vele minderheidsgroepen in het land te verbeteren. Hij volgt Nuri Al-Maliki op, wiens positie donderdag onhoudbaar was geworden.

Het zwakke Iraakse leger houdt tot nu toe nauwelijks stand tegen de terreurgroep IS, die terrein probeert te winnen in het noorden van het land. De Europese Unie besloot eerder vandaag lidstaten te steunen die de Koerden, die zich tegen IS verdedigen, willen bewapenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.