buitenland

Spanning loopt op: rebellen dreigen Oekraïne met ‘Stalingrad’

Door Tom Reijner - 11 augustus 2014

Terwijl burgers in de belegerde steden Donetsk en Loehansk steeds meer in de problemen komen, vechten de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger een verbeten strijd met elkaar uit.

Kiev heeft maandag laten weten dat het de operatie tegen de rebellen verder opvoert. Het is het leger al gelukt om Donetsk af te snijden van de andere steden die in handen zijn van pro-Russische separatisten.

In het nauw

De tegenstanders van de Oekraïense regering zijn de afgelopen tijd in het nauw gedreven, maar controleren nog altijd grote delen van Donetsk en Loehansk. Vanwege de verwachte aanval heeft de legertop de burgers nogmaals opgeroepen om hun woonwijken toch vooral te verlaten.

Volgens een woordvoerder zijn er humanitaire corridors geopend voor burgers uit Donetsk die willen vluchten. Maar velen kiezen er voor om in de stad te blijven, soms ook uit bittere noodzaak: ze kennen niemand buiten de stedelijke zone waar zij naartoe kunnen. De inwoners zoeken massaal bescherming in de schuilkelders.

Tegenaanval

Boven hun hoofden barst een hevige strijd los, als we de berichten van de rebellen mogen geloven. Die hebben namelijk aangegeven dat zij hun posities niet zonder slag of stoot opgeven. In de komende twee à drie dagen komt een grote tegenaanval, zegt Aleksandr Zachartsjenko, de nieuwe leider van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek Donetsk’. Als die niet lukt, zijn de rebellen bereid om ‘straat voor straat, huis voor huis’ hun posities te verdedigen.

De separatistenleider dreigt Oekraïne met een tweede ‘Stalingrad‘ – daarbij verwijzend naar de bloedige strijd tussen de nazi’s en de Sovjet-troepen in de Tweede Wereldoorlog, waarbij miljoenen het leven lieten. Een keerpunt in de oorlog, want de Wehrmacht werd daar verslagen.

Konvooi

De vraag is nu of de Russische president Vladimir Poetin blijft toezien hoe de Russische minderheid in het oosten van Oekraïne wordt overlopen door Kiev. Langs de grens met het buurland zijn volgens de Oekraïense regering 45.000 Russische troepen gelegerd, die elk moment kunnen binnenvallen.

Het Westen is bang dat het Kremlin onder het mom van ‘humanitaire interventie’ militaire actie zal ondernemen. Poetin heeft in een telefoongesprek met Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso laten doorschemeren dat hij, samen met het Rode Kruis, een humanitair konvooi naar Oost-Oekraïne wil sturen.

Barroso waarschuwde op zijn beurt de Russische president voor een ‘eenzijdige Russische militaire interventie’. Maar wat de consequenties zijn als Rusland daartoe overgaat, liet hij in het midden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.