buitenland

Strelkov stapt op als ‘defensiechef’ pro-Russische rebellen

Door Tom Reijner - 14 augustus 2014

‘Minister van Defensie’ Igor Strelkov van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk heeft ontslag genomen. De reden van zijn aftreden is niet bekend.

Dat meldt de Volksrepubliek donderdag op haar website.

Gewond

De Rus Strelkov, ook bekend onder de naam Igor Girkin, is de derde leider van de pro-Russische separatisten die deze week zijn functie heeft neergelegd. Zijn opvolger is naar verluidt Vladimir Kononov, die een ‘zeer bekende rebel’ zou zijn, meldt het Russische persbureau Interfax.

Woensdag werd nog gemeld dat Strelkov zwaargewond zou zijn geraakt bij gevechten in Oost-Oekraïne, maar dat wordt ontkend door Alexander Borodai, de voormalige premier van de zelfverklaarde republiek. Hij zegt de berichten over zijn verwondingen ‘absolute onzin’ zijn.

Beladen bericht

Rebellenleider Strelkov is de man die op 17 juli, nadat het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 in Oekraïne was neergestort, een beladen bericht op internet plaatste.

Daarin gaf de voormalige KGB’er aan dat zijn milities een AN-26 vrachtvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht uit de lucht hadden geschoten. Toen bleek dat het om een passagiersvliegtuig ging, werd het bericht meteen verwijderd. Bij het juridische onderzoek naar het vermoedelijke neerschieten van het passagiersvliegtuig komt men mogelijk ook bij Strelkov uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.