buitenland

Timmermans: IS vermoedelijk schuldig aan genocide Irak

Door Shari Deira - 14 augustus 2014

Terreurorganisatie IS, voorheen ISIS, is vermoedelijk verantwoordelijk voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Irak. Het vermoeden dat zeer ernstige misdrijven worden gepleegd, ‘noodzaakt tot inzet op preventie’.

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Escalatie

Timmermans dringt in zijn brief aan op het ‘voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp’.

‘De inspanningen van het kabinet zijn daarop gericht. Het kabinet is voorts van mening dat alle partijen of individuen die zich schuldig maken aan internationale misdrijven daar verantwoording voor af moeten leggen,’ schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Misdrijven

Hoewel verschillende landen al spraken van genocide in Irak, werd de moord op Jezidi’s door Nederland nog niet zo genoemd. Timmermans zegt nu dat er vermoedelijk sprake is van zeer ernstige internationale misdrijven, waaronder genocide.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vond het belangrijk dat het kabinet duidelijkheid zou geven over een mogelijke genocide in Irak. Hij vond het ‘een groot gemis’ dat Timmermans en de Europese Unie daar niets over zeiden.

Jezidi’s

De afgelopen dagen wisten tienduizenden ontheemde Jezidi’s in veiligheid te komen. De Verenigde Naties schatten dat er nog zo’n duizend vastzitten in het Iraakse Sinjar-gebergte.

Een IS-commandant zei woensdagavond dat de Islamitische Staat ongeveer honderd vrouwen en kinderen van de Jezidi’s uit de stad Sinjar heeft ontvoerd. De vrouwen en kinderen zouden momenteel in de stad Mosul zijn. IS wil de Jezidi’s bekeren tot de islam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.