buitenland

Toch DNA-materiaal Kremers in nieuwe resten Panama

Door Servaas van der Laan - 16 augustus 2014

Botresten die begin augustus in de Panamese jungle zijn gevonden, behoren waarschijnlijk wel toe aan de Nederlandse Kris Kremers. Eerder werd een DNA-match nog ontkend.

De onderzoeksleidster Bethsaida Pitti heeft bekendgemaakt dat de resten wel DNA-materiaal bevatten die matchen met het profiel van Kremers. De familie is door de Panamese autoriteiten geïnformeerd over de match.

Eerder werd juist beweerd dat de gevonden botresten niet overeenkwamen met het DNA van Kremers of Lisanne Froon.

Vermissing

De twee Nederlandse vrouwen verdwenen 1 april in Panama. In juni werden botweefsel en een rugzak van het overleden tweetal gevonden bij een rivier in de jungle in het noorden van het Midden-Amerikaanse land.

Langs diezelfde rivier zijn ook de nieuwe resten gevonden. In totaal ging het om zes botresten, waarvan een rib aan Kremers toebehoort, zegt Pitti. Wat het tweetal is overkomen is nog altijd niet duidelijk. De ouders van Kris Kremers zijn in het gebied om daarover meer duidelijkheid te verkrijgen.

Veel open vragen

Volgens de vader van Kris Kremers, Hans Kremers, zijn nog veel vragen onbeantwoord. ‘Voor ons zijn er nu zoveel open einden en onlogische dingen in wat we weten, dat we zeggen: de conclusie van verdwaling kunnen wij als ouders niet trekken.’

Hij twijfelt aan de theorie dat de twee vriendinnen zouden zijn verdwaald en zouden zijn verhongerd. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut dat er na de verdwijning nog is geprobeerd te bellen met de telefoons van de vrouwen. Ook zijn er foto’s gemaakt met digitale camera’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.