buitenland

Turken willen met nieuwe hulpvloot naar Gazastrook varen

Door Tom Reijner - 11 augustus 2014

Pro-Gaza-activisten zijn van plan een nieuwe poging te doen om de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken, ondanks het feit dat een eerdere actie in 2010 uitliep op geweld.

De Vrijheidsvlootcoalitie, zoals de Turkse activisten hun verbond noemen, gaat proberen met een vloot hulpgoederen in Gaza af te zetten, meldt een van de organisatoren maandag. Aan de nieuwe actie zullen mensen uit twaalf landen deelnemen.

Tocht

De kans dat een dergelijke tocht richting het Palestijnse gebied wederom resulteert in geweld, is groot. In mei 2010 wilde ook een vloot, met toestemming van Turkse autoriteiten, naar de Gazastrook varen.

De Israëlische mariniers, die wilden dat de vloot naar een Israëlische haven voer voor een grondige inspectie, werden op een van de boten opgewacht door opvarenden met knuppels en stokken. Daarna ontstond een gevecht.

Negen Turkse opvarenden kwamen ogenblikkelijk om het leven, een tiende stierf later in het ziekenhuis. De actie werd ondersteund door een omstreden Turkse islamitische hulporganisatie.

Bondgenoten

Het geweld zorgde destijds voor een verslechtering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Turkije, die ooit nauwe bondgenoten waren in het Midden-Oosten. Van die goede band is intussen weinig meer over.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die zondag werd verkozen tot de nieuwe president van Turkije, heeft Israël de afgelopen tijd verschillende keren vergeleken met Adolf Hitler.

Na het optreden van Israël in de Gazastrook sprak hij de volgende antisemitische woorden, verwijzend naar Israël:  ‘Zij die Hitler dag en nacht vertegenwoordigen, zijn Hitler voorbijgestreefd in barbaarsheid.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.