buitenland

Vijf conclusies uit autopsie doodgeschoten Michael Brown

Door Shari Deira - 18 augustus 2014

Forensisch onderzoekers hebben een tweede autopsie uitgevoerd op het lichaam van de achttienjarige Michael Brown. Hij werd doodgeschoten door een politieagent in de stad Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri.

Wat zijn belangrijkste conclusies van de forensisch onderzoekers? Wij zetten er vijf op een rij.

1. Zes kogels

Uit de tweede autopsie blijkt dat de agent zes keer heeft geschoten op Brown, dit terwijl de zwarte tiener ongewapend was. Eerder werd er al een autopsie uitgevoerd op het lichaam in opdracht van de politie, maar de resultaten daarvan werden niet bekendgemaakt.

2. Hoofd

Twee van de zes kogels kwamen terecht in het hoofd van Michael Brown. De ene kogel kwam terecht bovenop zijn hoofd, wat er volgens de onderzoekers op kan wijzen dat Brown op dat moment naar voren leunde. Deze kogel werd de jongeman fataal.

Dat Brown naar voren boog, kan betekenen dat hij zich overgaf of dat hij de agent wilde tegenhouden. De andere kogel die zijn hoofd trof, kwam binnen via het rechteroog. Artsen hadden Brown hoe dan ook niet meer kunnen redden.

3. Arm

De vier andere kogels kwamen terecht in de voorkant van de rechterarm van Michael Brown. Dit kan het verhaal van een getuige ondersteunen, die zegt dat Brown zijn handen omhoog hield toen hij werd beschoten, om te laten zien dat hij ongewapend was.

Onderzoeker Michael Baden, die de autopsie uitvoerde, zegt dat er ook nog andere scenario’s mogelijk zijn.

4. Worsteling

De onderzoekers concluderen dat niets erop wijst dat Michael Brown en de politieagent hebben gevochten om een wapen.

5. Afstand

Op het lichaam van Brown zijn geen sporen van kruit gevonden. Dit wijst erop dat de agent van een afstand heeft geschoten en niet van dichtbij.

Baden uit kritiek op de werkwijze van de politie. ‘Mensen vragen: “Hoe vaak is er op hem geschoten?” Deze informatie had al op dag 1 kunnen worden vrijgegeven.’ Deze vragen hebben de afgelopen dagen geleid tot hevige protesten en rellen in Ferguson, een voorstad van St. Louis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.