buitenland

Vliegtuig vol munitie voor Koerden, Amerika levert voedsel

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

De Iraakse regering heeft een vliegtuig vol munitie gestuurd naar het noorden van Irak om Iraakse en Koerdische strijders te helpen in hun gevecht tegen ISIS. De Verenigde Staten hebben intussen opnieuw voedselpakketten gedropt.

Het zijn vooral kleinere vuurwapens en munitie die de regering van Irak heeft geleverd. De Amerikaanse adviseurs in Bagdad proberen er samen met de Irakezen voor te zorgen dat de volgende keer onder meer AK-47’s en mortieren worden gebracht.

Hongersnood

De voedselpakketten van de Verenigde Staten zijn gedropt rondom de stad Sinjar. Het gaat om 72 pakketten, met 28.000 porties van het Amerikaanse militaire voedselrantsoen en  ruim 5.700 liter water.

Vooral voor de ongeveer 140.000 jezidi’s in het noorden van Irak dreigt hongersnood. Zij zijn gevlucht voor de terroristen van ISIS en verschuilen zich in de bergen.

Drone

Vrijdag zijn de Verenigde Staten begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Irak. De extremisten van ISIS werden bestookt in de buurt van de Koerdische stad Arbil. Naast vier F/A 28-gevechtsvliegtuigen gebruikten de Amerikanen voor een nieuwe aanval een drone.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Iraakse president Fuad Masum gesproken over de luchtaanvallen van Amerika in Irak. Biden heeft de betrokkenheid van de Verenigde Staten benadrukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.