buitenland

VN veroordeelt seksuele slavernij door IS-terroristen

Door Servaas van der Laan - 13 augustus 2014

De Verenigde Naties (VN) maken zich grote zorgen over de ontvoering en verkrachting van mannen, vrouwen, jongens en meisjes van minderheidsgroepen als de jezidi’s, christenen, Turkmenen en Shabakken door terroristen van Islamitische Staat (voorheen ISIS). Zeker 1.500 Jezidi’s en christenen worden door de terroristen als seksuele slaven gehouden.

Dat laten de VN-gezant in Irak, Nickolay Mladenov, en de Speciale Afgevaardigde voor seksueel geweld in conflictgebieden, Zainab Hawa Bangura, in een verklaring weten.

Barbaarse daden

‘We veroordelen, in de sterkst mogelijke bewoordingen, de expliciete handelingen jegens vrouwen en kinderen en de barbaarse daden die IS heeft uitgevoerd op groepen minderheden in de bezette gebieden,’ laten de VN-functionarissen weten.

In de verklaring herinnert de VN de gewapende groepen er aan dat seksueel geweld ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ zijn en worden beschouwd als ‘oorlogsmisdaden’ en ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

Verantwoordelijkheid

De VN vraagt alle betrokken partijen met klem om hun verantwoordelijkheden ten opzichte van burgers in acht te nemen. De VN-missie in Irak (UNAMI) blijft de situatie in het gebied in de gaten houden.

Intussen komt in navolging op de Verenigde Staten ook Frankrijk de groepen die het opnemen tegen IS met gewapende steun tegemoet. Binnen enkele uren zal Frankrijk wapens leveren aan de Koerdische strijdmachten. Groot-Brittannië is van plan om helikopters in te zetten om gestrande jezidi’s te redden. Ook Duitsland denkt na over militaire steun.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.