buitenland

Vredesgesprekken Israël en Hamas voorlopig van de baan

Door Shari Deira - 02 augustus 2014

Israël en Hamas gaan voorlopig niet meer met elkaar in gesprek over vrede. De twee partijen hadden de gelegenheid om elkaar zaterdag te ontmoeten in Caïro, maar Israël heeft er geen vertrouwen in dat Hamas ‘een schikking’ wil.

De ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen was onderdeel van het 72 uur durend staakt-het-vuren, dat door Hamas werd geschonden.

Rust

Leden van het Israëlische kabinet kwamen zaterdag bijeen, en besloten niet langer over een wapenstilstand met Hamas te onderhandelen. Het Israëlische leger maakt mogelijk zelf een eind aan de operatie in Gaza en zal zich unilateraal terugtrekken, meldt de Israëlische Haaretz.

Israël hoopt zo de rust te laten terugkeren in de regio, onder het motto van ‘kalmte voor kalmte’. Het kabinet zal wel in gesprek gaan met Egypte, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de internationale gemeenschap om te praten over de heropbouw van de Gazastrook en het importeren van goederen.

Kans

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi drong er zaterdag op aan dat Israël en de Palestijnen zo spoedig mogelijk moeten ingaan op het vredesvoorstel van Egypte. Het zou een goede kans zijn ‘voor het vinden van een oplossing voor de crisis die zich in de Gazastrook voltrekt’.

Inwoners van het noorden van Gaza kunnen waarschijnlijk binnenkort terugkeren naar hun huizen, of wat daar nog van over is. Tienduizenden Palestijnen zijn het noorden ontvlucht, omdat Israël doelwitten in dat gebied onder vuur nam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.