buitenland

Wat is er aan de hand in het Amerikaanse voorstadje Ferguson?

Door Servaas van der Laan - 18 augustus 2014

Zondagavond was het opnieuw raak in het Amerikaanse stadje Ferguson in de staat Missouri. Ondanks de avondklok gingen boze inwoners de straat op en raakten slaags met de politie. Wat is er aan de hand?

De onrust in de voorstad van St. Louis ontstond op zaterdag 9 augustus toen de blanke politieagent Darren Wilson de 18-jarige zwarte Michael Brown doodschoot. De jongen, die vermoedelijk werd verdacht van het stelen van sigaren, werd twee keer in het hoofd geraakt en kreeg vier kogels in zijn rechterarm.

Volkswoede

Het incident veroorzaakte woede onder de zwarte bevolking van Ferguson die zich al jaren gediscrimineerd voelt door de hoofdzakelijk blanke machthebbers en politieagenten in het stadje.

Ondanks dat Ferguson in de loop van de twintigste eeuw grotendeels zwartkleurde door de vele arbeidsmigranten die naar het noorden trokken, is het gemeentebestuur voor een groot deel blank gebleven.

Discriminatie

De zwarte inwoners voelen zich gediscrimineerd en menen dat vooral zij het mikpunt zijn van politiegeweld. Naar verhouding worden zwarten 37 procent vaker aangehouden dan blanken in Ferguson.

Gek genoeg ontbreekt de wil om de ondervertegenwoordiging in de gemeenteraad op democratische wijze te veranderen. Opkomstpercentages bij lokale verkiezingen komen niet boven de 12 procent uit.

Rellen

Maar dat er onvrede heerst onder de inwoners weet de rest van de wereld nu ook. De dood van Brown zorgt al dagen voor heftige rellen tussen inwoners en de politie.

Het gemeentebestuur heeft de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld, maar dit weerhoudt de relschoppers er niet van de straten op te gaan. Agenten moeten waterkanonnen en traangas gebruiken om de woedende bevolking op afstand te houden.

Zwarte suburbs

Toch is het opvallend dat de onrust juist in Ferguson ontstond. Het plaatsje is één van de vele zwarte ‘suburbs’ van St. Louis. En de economische problemen, een huishouden in Ferguson verdient gemiddeld een stuk minder dan in de rest van Missouri, staan niet op zich.

In veel zwarte steden in St. Louis County heerst sociale achterstand en in sommige steden is de situatie nog veel slechter dan in Ferguson.

Protestbeweging

Maar de dynamiek van een rellende bevolking lijkt intussen niet meer te stoppen in het plaatsje. Het protest begint op een beweging te lijken. Relschoppers komen bijeen op plekken die symbool staan voor de strijd tegen de macht. Zo is een benzinestation dat in vlammen is opgegaan tijdens de rellen nu ingericht als provisorisch ‘informatiecentrum’.

Nu uit autopsie is gebleken dat Brown zes keer is geraakt, waarvan twee maal in het hoofd, is de verwachting dat het protest alleen maar groter zal worden. President Barack Obama voelt de bui al hangen en heeft zijn vakantie afgebroken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.