buitenland

Wat is er gebeurd met vermiste Israëlische luitenant?

Door Shari Deira - 02 augustus 2014

De militaire tak van Hamas zegt de 23-jarige Israëlische luitenant die wordt vermist, niet te hebben ontvoerd. Hamas denkt dat de jongeman om het leven is gekomen tijdens het vuurgevecht.

In een verklaring laat de terreurbeweging weten geen contact te hebben met de ‘militanten die actief zijn in het zuiden van Gaza’.

‘We hebben het contact verloren met de militanten die betrokken waren bij de aanval en we denken dat ze allemaal zijn gedood tijdens een (Israëlisch) bombardement. Als de soldaat inderdaad is meegenomen, vermoeden wij dat hij ook om het leven is gekomen.’

Wapenstilstand

De aanval gebeurde anderhalf uur na het begin van een 72 uur durend staakt-het-vuren. Twee Israëlische soldaten kwamen daarbij om het leven. De 23-jarige luitenant wordt vermist en Israël vermoedt dat hij door Hamas is ontvoerd.

Het Israëlische  leger is met behulp van inlichtingendiensten naarstig op zoek naar de luitenant. Met de aanslag was de humanitaire wapenstilstand meteen van tafel. Hamas vuurde opnieuw raketten af op Israël, en Israël bombardeerde doelwitten op de Gazastrook.

Zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties veroordelen Hamas voor het beëindigen van het bestand, dat vooral belangrijk was voor de inwoners van de Gazastrook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.